niedziela, 31 sierpnia 2014

Szybko i smacznie - kurczak w marynacie Knorr

Tak jak wspominałam wcześniej razem z portalem Uroda i Zdrowie oraz marką Knorr mam przyjemność przetestować zestawik do przygotowania kurczaka - na wiele sposobów. Dzisiaj pierwsza z moich propozycji - danie, które możecie przygotować szybko i przy okazji będzie bardzo smacznie :)

Przyznam szczerze, że ostatnio nie mam czasu na stanie przy garach i dania, które mogę przygotować z niewielu skladników i w miarę szybko są dla mnie teraz idealnym rozwiązaniem. Skusiłam się więc na kurczaka w marynacie z kostki rosołowej Knorr. Składniki, które będą nam potrzebne na początek to:

  • pierś z kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • Rosół z kury w kostkach


Przygotowanie jest banalnie proste: bierzemy 1 kostkę rosołową Knorr oraz 3 łyżeczki oliwy z oliwek (taka ilość spokojnie wystarczy na pojedyncza pierś z kurczaka)


Następnie rozcieramy kostkę w oliwie z oliwek - trwa to dosłownie chwilkę i nie wymaga wiele wysiłku :)


W międzyczasie wstawiłam do ugotowania ryż - do wody dodałam 1 kostkę rosołową. Lubię kiedy ryż przesiąka aromatem rosołku :) Pierś kroimy na niewielkie kawałki - takie mini kotleciki i nacieramy marynatą.


Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze kotleciki w marynacie. Nie potrzebujemy żadnego dodatkowego oleju na patelnię, bo oliwa z oliwek zrobi swoje :) Ja smażyłam po kilka minut każdą ze stron, aż do ładnego zarumienienia. Oczywiście wszystko zależy od tego jakiej grubości mamy nasze kotleciki - jeśli są grubsze, przed zdjęciem z patelni dobrze jest zrobić nacięcie i sprawdzić czy mięso nie jest surowe.


No i moje danie gotowe :) Podałam z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej z dodatkiem kukurydzy i papryki. Przygotowanie wszystkiego nie zajęło mi na pewno dłużej niż pół godziny - a jeśli wszystko dobrze sobie przygotujemy, to możemy wyrobić się nawet i w 20 :) Na początku miałam trochę obawy, co do smaku piersi - ale zaskoczyłam się niesamowicie miło, bo kotleciki były miękkie w środku z delikatnie chrupiącą skórką. No i nie za słone - tak w sam raz. Na pewno nie raz przygotuję jeszcze pierś z kurczaka w taki sposób. 

A Wy przygotowywałyście już może pierś z kurczaka w marynacie z kostki rosołowej? Jak wrażenia smakowe? :)

Pozdrawiam serdecznie :*


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 komentarzy

  1. Bardzo lubię kurczaka :) Jednak kostek rosołowych staram się używać jak najmniej, bo słyszałam, że nie są zbyt zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię takie szybki i łatwe dania. A Twój kurczaczek mmm aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Osobiście staram się używać jak najmniej tego typu "ulepszaczy smakowych".

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie a że uwielbiam kurczaka to może spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi smakowało :)


    P.S. nie publikuję postów z adresem bloga :p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SZABLON BY: PANNA VEJJS.